Radio Moreenin haastattelu: "Voimmeko opettaa aivojamme olemaan motivoituneita?

01.12.2022

Radio Moreenin haastattelussa kysyttiin: "Voimmeko opettaa aivojamme olemaan motivoituneita?" Vastasin kyllä ja annoin seuraavat vinkit:

1) Kannattaa hankkiutua/luoda ympäristö, jossa kannustetaan ja kehutaan yrittämistä. Ajan myötä mieli sisäistää, että ponnistelu sinänsä on arvokasta ja tämä mielikuva kantaa vaikeilla hetkillä.

2) Tavoitteet kannattaa jakaa pieniksi palasiksi, joista saa onnistumisen kokemuksia. Aiemmat onnistumiset luovat tunnetasolla uskoa siihen, että vaivannäkö kannattaa.

3) Etsi tavoitettasi varten insipiraation lähde, identiteetti tai yhteisö. Identiteetti maratoonarina, kielinerona tai maailmanympäryspurjehtijana kantaa vaikeilla hetkillä. Kiinnostavasti ainakin osittain samoilla aivoalueilla syttyy lamput, kun prosessoidaan ärsykkeiden tunnearvoa (tykkäänkö tästä jäätelöstä?) ja omaa indentiteettiä (olenko juoksuhirmu?).

Haastattelun löydät täältä: https://www.tuni.fi/moreenimedia/2022/10/26/voimmeko-opettaa-aivojamme-olemaan-motivoituneita-neuropsykologi-tuomo-aro-kertoo-miten-voi-oppia-tekemaan-haastavia-asioita/